jueves, 10 de abril de 2014

APARELL RESPIRATORI

El sistema respiratori és el sistema biològic de qualsevol organisme que està implicat en l'acte de la respiració. La funció principal del sistema respiratori és obtenir gassos del medi i transportar-los als teixits que formen l'organisme mitjançant els alvèols pulmonars i l'expulsió del cos dels gassos que no necessita. Utilitzem aquests sistema per agafar oxigen del aire i expulsar el diòxid de carboni acumulat al organisme.
En el mecanisme de la respiració és poden conciderar  quatre fases:
- La inspiració o inhalació, comporta l'entrada d'aire i oxigen cap als alvèols pulmonars.
- El procés d'intercanvi d'oxigen i diòxid de carboni entre els alvèols pulmonars i la sang.
-L'expiració o exhalació consistent en la sortida de la'ire des dels alvèols pulmonars cap a l'exterior, amb l'eliminació de diòxid de carboni.
- Intercanvi d'O2 i CO2 entre les cèl·lules i la sang.
En els éssers humans, les caractéristiques anatòmiques del sistema respiratori són les vies respiratòries, els pulmons i els músculs respiratoris. L'intercanvi de les mol·lècules d'oxigen i diòxid de carboni, entre els gassos externs de l'entorn i la sang, es produeixen a la regió alveolar dels pulmons.
Les vies respiratories superiors són: el nas, la faringe i la laringe.
Les vies respiratories inferiors són: la tràquea, els bronquis i els pulmons.

INTERCANVI DE GASOS
La funció principal del sistema respiratori és dur a terme l'intercanvi de gasos entre el medi extern i el sistema circulatori de l'organisme.
PATOLOGIA
-Malalties obstructives: emfisema, bronquitis o asma.
-Malalties restrictives: fibrosi, sarcoïdosi, danys alveolars.
-Malalties infeccioses, ambientals: pneumònia, tuberculosi, asbestosi i partícules contaminants.
La tos és d'importància capital, ja que és el mecanisme principal que fa servir el cos per treure pols, mocs, saliva i altres residus dels pulmons. La incapacitat de tossir pot acabar provocant una infecció. Els exercicis de respiració profunda poden contribuir a netejar les estructures més fines dels pulmons de partícules.
Les vies respiratories están constantement exposades a microbis a causa de la seua gran àrea. Per aquest motiu, el sistema respiratori té molts mecanismes per defensar-se i evitar l'entrada de patògens al cos.
Els transtrons del sistema respiratori solen ser tractats per un pneumòleg.
BIBLIOGRAFIA: http://ca.wikipedia.org/wiki/Sistema_respiratori

APARELL EXCRETOR

L'aparell excretor, s'anomena també aparell urinari. S'encarrega de filtrar la sang: recull les substàncies residuals que transporta la sang junt amb una mica d'aigua, i expulsa aquestes substàncies del cos en forma d'orina.
Està formar per:
- Els ronyons: són dps òrgans en forma de mongeta situats a la part posterior de l'abdomen. La seua funció és filtrar la sang i formar l'orina. La sang entra en els ronyons per una artèria, que es ramifica en múltiples capil·lars que es reuneixen de nou en una vena, que ix dels ronyons. En els capil·lars dels ronyons, la sang expulsa les substàncies residuals i una mica d'aigua, les quals formen l'orina.
Per a que els ronyons funcionen be, hi ha que veure molta aigua. És poc saludable retenir molta estona l'orina a la bufeta.
- Les vies urinaries: s'encarreguen d'expulsar del cos l'orina que es forma als renyons. Són les següents:
- Els urèters, tubs que uneixen els renyons amb la bufeta de l'orina.
- La bufeta de l'orina, cavitat on s'acumula l'orina.
- La uretra, conducte que comunica la bufeta amb l'exterior. Quan el múscul de la uretra és relaxa es produeix l'expulsió de l'orina.

L'EXCRECIÓ
A més de l'orina, el cos elimina altres substàncies:
- Quan respirem, eliminem el diòxid de carboni.
- Per la pell eliminem altres substàncies en forma de suor.
-Per l'anus eliminem les substàncies dels aliments que no hem digerit.

BIBLIOGRAFIA: http://www.xtec.cat/~rvillanu/excretor/excretor.htm

domingo, 6 de abril de 2014

APARELL CIRCULATORI

El sistema circulatori és el conjunt d'òrgans i teixits format pel sistema cardiovascular, encarregat de la distribució de la sang, i pel sistema limfàtic, encarregat de fer circular la sang per l'interior de l'organisme.
S'encarrega de transportar els nutrients i l'oxigen a totes les cèl·lules del cos i rebre substàncies nocives d'origen metabòlic i transportar-les als òrgans d'excreció. També és la vía per on circulen les hormones i participa en importants funcions de defensa immunitària i homeoestàtica.
La circulación sanguínea es fa amb dos circuits:
- El pulmonar o menor: porta la sang des del ventricle dret del cor cap als pulmons, on s'oxigena i la retorna a l'auricula esquerra.
-El general o major: que port sang oxigenada des del ventricle esquerre del cor a la resta d'organs del cos i retorna aquesta sang, ja desoxigenada, al cor.
La sang rica en oxigen, està completament separada de la sang rica en diòxid de carboni.
PRINCIPALS ÒRGANS DE L'APARELL CIRCULATORI:
-Cor: actua com a bomba propulsora amb vàlvules per fer un corrent unidireccional. Bomba sang oxigenada al cos i sang desoxigenada als pulmons. Al cor hi ha: l'auricula esquerra, el ventricle esquerre, l'auricula dreta i el ventricle dret.
-Vasos sanguinis: artèria(ix des del cor), vena(entra cap al cor), capil·lar(vas molt fi on hi ha el canvi cel·lular).
-Vasos limfàtics.
-Ganglis limfàtics.
TIPUS DE CIRCULACIÓ:
- Circulació pulmonar: és la part del sistema cardiovascular que transporta sang pobra en oxigen del cor cap als pulmons, i retorna sang oxigenada al cor.
-Circulació sistèmica: és la part del sistema circulatori que transporta sang oxigenada del cor cap a la resta del cos i retorna sang pobra en oxigen al cor. Aquesta, és molt més llarga que la pulmonar, perquè transporta sang a totes les parts del cos menys als pulmons.
-Circulació coronaria: subministra sang al cor. Com que proporciona sang oxigenada al cos, forma part del sistema circulatori sistèmic.
El sistema cardiovascular dels humans és tancat, és a dir, la sang mai no abandona la xàrxia de vasos sanguinis. En canvi, l'oxigen i els nutrients es difonen a travès de les capes dels vasos sanguinis i penetren al fluid intersticial.
MALALTIES CARDIOVASCULARS:
Són la classe de malalties que afecten el cor o els vasos sanguinis( artèries i venes).
Factors de risc no modificables:
- Herència.
- Sexe.
- Edat.
Factors de risc modificables:
-Tabaquisme.
- Hipercolesterolèmia.
-Hipertensió arterial.
-Inactivitat física.
-Diabètis mellitus.
-Obesitat.
-Estres.
MALALTIES CORONARIES:
-Angina de pi i infart agut de miocardi.
-Cardiopatis isquèmica.
-Insuficiència cardíaca.
-Miocardiopatia.
-Valvulopatia.
-Arítmies.
-Cardiopatia congènita.
MALALTIES VASCULARS:
Afecten als vasos del sistema circulatori(venes i artèries)
-Accident vascular cerebral.
-Aneurisma cerebral.
-Aterotrombosi.
-Hipertensió arterial.
-Variu
-Telangièctasi.
BIBLIOGRAFÍA: http://ca.wikipedia.org/wiki/Aparell_circulatori



APARELL DIGESTIU

L'aparell digestiu es el sistema d'organs que transforma els aliments en substàncies simples en un procés anomenat digestió. Una vegada realitzada la digestió, l'organisme pot absorbir aquestes substàncies i fer-les servir en l'obtenció d'energia i en el manteniment del cos. Des de la boca fins a l'anus, el tub digestiu mesura uns 11 metres de longitud.
Els òrgans que duen a terme la digestió són:
- LA BOCA: conté les dents, que mosseguen i masteguen el menjar. La llengua barreja els aliments amb saliva i els espenta cap a la gola.
- L'ESÒFAG: serveix de conducte de pas per als aliments entre la gola i l'estómac. Una vegada ha arribat a l'esòfag, el menjar passa automàticament a l'estómac.
- L'ESTÓMAC: tritura i barreja els aliments amb substàncies àcides i digestives anomenades enzims.
- EL PÀNCREES: produiex els enzims que faciliten la transformació dels aliments.
- EL FETGE: produeix i allibera substàncies digestives a l'intestí prim. També emmagatzema sucres i els allibera a la sang segons les necessitats de l'organisme.
- L'INTESTÍ PRIM: és un tub llarg i prim, de més de 5 metres de longitud. En ell es produeix la major part del procés de la digestió i de l'absorció dels aliments. Els enzims alliberats degraden el menjar. L'intestí prim desenboca a l'intestí gros.
- L'INTESTÍ GROS: és un tub ample d'1,5 metres de longitud, situat a l'abdomen. A través de l'intestí gros s'absorveix l'aigua i les substàncies químiques útils. El material sobrant és impulsat i excretat per l'anus.
MALALTIES
Les malalties del sistema digestiu tenen com algunes de les principals causes l'alimentació i les infeccions. Quan apareix alguna anomalia pot estar relacionada amb la manca d'higiene i el tipus de dieta.
Algunes de les malalties són:
- Gastritis: inflamación en la mucosa de l'estómac.
-Colitis: inflamación de l'intestí gros.
-Síndrome del còlon: caracteritzat per símptomes com diarrea, restrenyiment i dolor abdominal.
-Càncer oral, d'esòfag, d'estómac, de pàncrees, de fetge, d'intestí prim, d'intestí gros i de recte.
-Anorèxia: transtorn alimentari psicològic, la persona deixa de menjar per aprimar-se.
-Bulímia: transtorn de comportament alimentari.
-Úlcera pèptica.
BIBLIOGRAFÍA
http://ca.wikipedia.org/wiki/Aparell_digestiu

EL TABAC

En aquestes diapositives, ens donen unes dades molt alarmants com: hi ha 1,1 milons de fumadors hui en dia al mon, i les tendències continuen preveent que al 2025 siguen 1,6 milons de fumadors al mon. China te 300 milions de fumadors i consumeix aproximadament 1,7 trillons de cigarrets a l'any, o el que  és el mateix 3 milions de cigarrets per minut. Es venen 15 milions de cigarrets al dia i 5 trillons son produits i utilitzats anualment.
El que valen 5 trillons de cigarrets es el equivalent a:
- 480,538 cotxes de la marca Bugatti Veyrons  o
- 25,000 trailers o
- 2,500 avions del model 747s o
- 10 barcos de càrrega
Els filtres dels cigarrets duen productes químics tòxics que a travès del fum del tabac van directament al nostre medi ambient. Aquests filtres es fan d'unes fibres molt primes d'un plàstic anomenat acetato de cel·lulosa.
La nicotina que conté un cigarret està entre 100-200 miligrams.
El plom radioactiu i el poloni estàn presents en nivells baixos en el fum del cigarret. Un dels productes tòxics present en un cigarret es el hidrogen de cianur, producte cancerigen.
Els xiquets, comencen cada vegada a fumar més pronte. En aquest cas tambè tenim dades molt alarmants i preocupants com:
- Als EE.UU els xiquets es fumen 3.000 cigarrets al dia.
- A tot el mon es fumen entre 80.000-100.000 cigarrets al dia.
Debut a aquest elevat consum 1 de cada 5 adolescents envelleix entre 13-15 anys.
La mort de la mitat de tots els fumadors esta relacionada amb el tabac, una de les causes és el càncer de pulmó.
Cada 8 segons una persona fumadora perd la vida en algun racó del mon, aproximadament 5 milions de morts anuals.
Amb aquestes dades, pense que les persones hem de concienciar-se cada vegada més del mal que ens fa el tabac al nostre organisme. Hem de tenir sempre present aquesta frase: " EL TABAC MATA".
S'ha treballat molt fent campanyes de publicitat contra el tabac, per concienciar a la gent de que no el consumeisca, també s'ha prohibit fumar als llocs públics. Tot açó ha reduit el consum del tabac, però encara queda molt per fer.