domingo, 15 de junio de 2014

L'OÏDA, LA CAPACITAT AUDITIVA I L'EQUILIBRI.

L'oïda és l'òrgan  responsable no tan sola de l'audició sinó tambè de l'equilibri. Es divideix en tres zones: externa, mitjana, i interna. La major part de l'oïda interna està rodejada per l'òs temporal.
L'oïda externa: és la part de l'aparell auditiu que es troba en posició lateral al timpà o membrana timpànica. Compren l'orella o pavello auricular o auditiu i el conducte auditiu extern, que medix 3 cm de longitud.
L'oïda mitjana: es trova situada en la cavitat timpànica anomenada caixa del timpà, la qual la seua cara externa està formada per la membrana timpànica o timpà, que el separa de l'oïda externa.
L'oïda interna: es troba a l'interior de l'òs temporal que contenen els òrgans auditius externs cap al timpà, en la qual es produeix la vibració.

CAPACITAT AUDITIVA

 Les ones sonores, realitzen canvas en la pressió de l'aire, són transmitides a travès del canal auditiu externa cap al timpà, en el qual es produeix una vibració. Aquestes vibracions es comuniquen a l'oïda mitjana mitjançant la cadena d'ossets i a travès de la finestra oval, fins al líquid de l'oïda interna.








EQUILIBRI
Els canals semicirculars i el vestíbul estàn relacionats amb el sentit de l'equilibri. En aquests canals hi ha pèls similars als del òrgan de Corti, i detecten els canvis de posició del cap. Els tres canals semicirculars s'extenen desde el vestíbul formant ànguls més o menys rectes entre sí, el qual permet que els òrgans sensorials registren els moviments que el cap realitza en cada un dels tres planols de l'espai.